9 Nisan 2019 Salı

Sitoloji Nedir? Hakkında Önemli Bilgiler




Sitoloji, hücreyi inceleyen bir biyobilim dalıdır. Hücrenin işlevi, kimyası ve yapısına odaklanır. Mikroskop nedeniyle bilim adamlarının mikroskobik ölçekte görmelerini sağlar. Artık hücrelerin her birinin yanı sıra hangi hücrelerden oluştuğunu biliyoruz, ancak her gün hücrelere yeni bir ilerleme kaydediliyor.
Hücreyi keşfeden Robert Hooke, sitolojinin babası olarak kabul edilir. Hücreyi 17nci yüzyılın sonlarında ortada keşfetti ve mikroskobun yardımıyla yaptı, doğumundan sadece 40 yıl önce yarattı. Hücrenin birçok resmini çizmeye devam ederdi, ancak çekirdeğin net bir resmini alamadı.



Hücre teorisi, yaşayan her şeyin hücrelerden oluştuğunu söylüyor. Bu, hayvanları, bitkileri, böcekleri, balıkları ve aradaki her şeyi içerir. Hayvan hücreleri 1839’da Theodor Schwann ve Matthias Schleden tarafından bitki hücreleri tarafından keşfedildi. 1848 civarında Rudolf Virchow, hücrelerin başka bir hücrenin bölünmesinden doğmuş olması gerektiğine dair bir iddia yaptı. Bu bilim adamları sınırı zorladı ve bugün hala hücre teorisini sorgulayan birçok bilim adamına sahipler.
Hücreler anlaşılması kolay olsa da, bilim adamları hala hücrenin birçok karmaşıklığı ile mücadele ediyorlar. Bilim adamlarının üzerinde anlaşamadıkları sorunlardan biri, virüslerin canlı olması. Bir virüs, yalnızca sağlıklı hücreleri enfekte ederek var olabilir, ancak bu şekilde yayılır ve onu yaşamak olarak görmemesi zorlaşır. Ayrıca yaşayan kabul edilen bakterilerden çok daha küçüktürler. Bir virüs, bakterilerin 1-5 mikron olabildiği .005 ila .03 mikron arasındadır.
Hücre dünyasında iki tip hücre vardır. Prokaryotlar ve Ökaryotlar. Hücrede var olan veya bulunmayan organellerden ayrı olarak söylenebilir. Boyut, çoğaltma ve kaç tane hücre gibi birçok diğer özellik de hesaba katılır.
Modern gün sitolojisi çok yol kat etti ve başlangıcı yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Bu nedenle sitoloji ve sitolojiyi birleştiren sitoloji ve sitoloji ile kimyayı birleştiren sitogenetik gibi birçok farklı sitoloji varyasyonları vardır. Bundan dolayı, bilim adamları çeşitli uzmanlıklarını sitoloji ile kullanabilirler.

Sitoloji, artık bir bedenin dışındaki hücreleri manipüle etmenin yollarını araştırmaya çalışır. Bu, insan anatomisi ve fizyolojisi hakkında daha fazla bilgi sağlar. Bu bilgi ile ortak kişi için yeni ilaç, teknik ve tedaviler oluşturabiliriz. Bilim adamlarının sürekli aradıkları ana şeylerden biri, her yıl milyonlarca insanı öldüren kanser hücrelerini azaltmanın yollarıdır.
Sitoloji, bilimin hemen her yönüne yardımcı olur, aynı zamanda canlılar hakkında daha fazla şey öğrenmemize yardımcı olur. Çünkü hücreler hakkında bilgimiz var, bilim adamları hücrelerden bir şey elde edebilir ve hücre hakkında çok fazla harika şeyler öğrenebilir. Hücreler hakkında daha fazla şey öğrendikçe, birçok yeni mucize ilacı ve ayrıca insan ırkının ömrünü uzatırız.

Hiç yorum yok: