14 Nisan 2019 Pazar

Siyah Kimyonun Faydaları Nelerdir?




Siyah kimyon astımı olan bireylere yardımcı olur,Siyah kimyon yüksek tansiyonu olan kişilere yardımcı olabilir,Siyah kimyon pankreatik kanseri önlemeye yardımcı olabilir,Siyah kimyon alerjisi olan kişilere yardımcı olabilir,Siyah kimyon, tip 2 diyabetli bireylere yardımcı olabilir,Siyah kimyon, bireylere daha iyi hafıza için yardımcı olabilir,Siyah kimyon menopozdaki kadınlara yarar sağlar,Siyah Kimyonun Faydaları Nelerdir  sizler için Guneslerimbilgihazinesi olarak sizler için araştırdık
Nigella sativa, güney ve güneybatı Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Bitki rezene çiçeği, hindistan cevizi çiçeği, kara kimyon, Roma kişniş ve siyah kimyon dahil olmak üzere çeşitli isimleri vardır. İnsanlar, bu baharatın, Latince adı olan Bunium bulbocastanum ile siyah kimyon adı verilen başka bir bitki ile karıştırılmaması gerektiğini belirtmelidir. 




Nigella sativa çiçekleri narin ve genellikle beş ila on yaprakları ile soluk mavi ve beyaz renklidir. Nigella sativa güçlü bir acı tadı ve kokusu vardır ve yaygın olarak şekerleme ve likörlerde yaygın olarak kullanılır.

1. Siyah kimyon astımı olan bireylere yardımcı olur.

2007’de Temel ve Klinik Farmakoloji alanında yayınlanan bir çalışmada , Nigella sativa’nın astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği öne sürülmüştür . Araştırmacılar astımı olan 29 yetişkinin üç ay boyunca her gün plasebo veya Nigella sativa özü aldıklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar, Nigella sativa ile tedavi edilen bireylerin, astım semptomlarının ortaya çıkmasında ve ciddiyetinde önemli ölçüde daha fazla iyileşme gösterdiğini göstermiştir.


2. Siyah kimyon yüksek tansiyonu olan kişilere yardımcı olabilir.

2008 yılında Temel ve Klinik Farmakolojide yayınlanan araştırma , Nigella sativa’nın bireylerin kan basıncını kontrol altında tutmalarına ve hipertansiyon riskini azaltmalarına yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır  . Hafif hipertansiyonu olan hastalar, Nigella sativa özü ile günde iki kez sekiz hafta süren bir tedaviden sonra plasebo ilavesine atananlara kıyasla, kan basıncında daha büyük bir düşüşe sahipti.

3. Siyah kimyon pankreatik kanseri önlemeye yardımcı olabilir.

HPB’de yayınlanan bir çalışmada , Nigella sativa’nın pankreatik kanserin gelişimini engellemeye yardımcı olabileceği bildirilmiştir. Araştırmacılar, tiyokinon olarak adlandırılan Nigella sativa’daki önemli bir bileşenin pankreatik tümörlerde bulunan inflamatuar indükleyici bileşiklerin seviyelerini önemli ölçüde azalttığını bulmuşlardır.

4. Siyah kimyon alerjisi olan kişilere yardımcı olabilir.

Alerjik rinit (burun iltihabı) özellikle çocuklarda en sık görülen kronik ve alerjik hastalıktır. Journal of Ethnopharmacology’de yayınlanan bir çalışma , Nigella sativa’nın anti-alerjik etkilere sahip olduğunu ve “  diğer antialerjik ilaçların etkilerinden kaçınılması gerektiğinde alerjik riniti tedavi etmek için düşünülmesi gerektiğini” bildirmiştir  .

5. Siyah kimyon, tip 2 diyabetli bireylere yardımcı olabilir.

Nigella sativa,  insülin direncini ve kan şekerini düşürmek için tip 2 diyabetik hastalar için kullanılma potansiyeline sahiptir  .

6. Siyah kimyon, bireylere daha iyi hafıza için yardımcı olabilir.

2013 yılında yapılan bir çalışmada 40 yaşlı gönüllü çalışmaya dahil edildi ve iki gruba rastgele 20 gruba ayrıldı. İki gruba da dokuz hafta boyunca günde iki kez 500 mg Nigella sativa kapsülü veya plasebo verildi. Tüm gönüllüler tedaviden önce ve dokuz hafta sonra bilişsel iyileşme ve güvenlik profili için değerlendirildi. Nigella sativa takviyesini alan bireyler, testlerin her birinde daha iyi puan aldı, bu da bellek, dikkat ve kognisyonu geliştirmede rolü olduğunu gösterdi.

7. Siyah kimyon menopozdaki kadınlara yarar sağlar.

2013 yılında yapılan bir çalışmada, Nigella sativa’nın total kolesterol (TC), trigliserit (TG), düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-C) ve yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL-C) lipid profilini geliştirerek koruyucu bir etki sağlayabileceğini öne sürdü. ) ve menopoz döneminde yükselme riski yüksek olan kan şekeri.

Hiç yorum yok: